Zdrowe odżywianie.
Åšniadanie jest najważniejszym posiÅ‚kiem w ciÄ…gu dnia i nie możemy o nim zapominać. Mimo, że bardzo czÄ™sto sÅ‚yszymy te sÅ‚owa, wciąż sÄ… one lekceważone przez nas dorosÅ‚ych, a to wÅ‚aÅ›nie doroÅ›li sÄ… odpowiedzialni za to, czy dziecko zje pierwszy posiÅ‚ek o odpowiedniej porze. Lekcje bardzo czÄ™sto zaczynajÄ… siÄ™ od wczesnych godzin i czasem ciężko jest znaleźć czas na przygotowanie Å›niadania. Jednak to wÅ‚aÅ›nie wtedy, dziecko potrzebuje energii, aby przyswoić wiedzÄ™ przekazywanÄ… na zajÄ™ciach. Liczna grupa uczniów w Polsce rezygnuje ze Å›niadania. Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale jest to czÄ™sto poważnÄ… przyczynÄ… otyÅ‚oÅ›ci wÅ›ród dzieci i mÅ‚odzieży. Sprzyja to również chorobom ukÅ‚adu pokarmowego, miÄ™dzy innymi chorobie wrzodowej, a nawet cukrzycy. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby wstać kilka minut wczeÅ›niej i wygospodarować czas na ten codzienny obowiÄ…zek. Możemy również próbować zaangażować w to dzieci, co z pewnoÅ›ciÄ… przysporzy im wiele zabawy i uÅ›miechu z rana, a dziÄ™ki temu przygotowywanie Å›niadaÅ„ „ wejdzie im w nawyk”.
Bardzo ważne jest nie tylko to, aby nasza pociecha zjadÅ‚a Å›niadanie, istotne jest aby byÅ‚o ono bogate w niezbÄ™dne skÅ‚adniki odżywcze. PrawidÅ‚owo zbilansowany posiÅ‚ek powinien dostarczyć dużo energii i poprawić pracÄ™ mózgu naszego dziecka co umożliwi rozwój zarówno fizyczny jak i intelektualny. Powszechnym i szybkim w przygotowaniu Å›niadaniem sÄ… parówki podawane z pszennymi buÅ‚eczkami, jednak to co popularne, nie zawsze znaczy, że ma korzystny wpÅ‚yw na nasz organizm, zwÅ‚aszcza dziecka, które jest jeszcze w fazie rozwoju. Niestety parówki zazwyczaj sÄ… produktami wysoce przetworzonymi, które nie sÄ… zalecane. Zamiast pszennych buÅ‚ek, powinniÅ›my wybierać pieczywo peÅ‚noziarniste lub graham. Dzieci czÄ™sto siÄ™gajÄ… po sÅ‚odzone pÅ‚atki Å›niadaniowe, które zawierajÄ… ogromne iloÅ›ci cukru. PowinniÅ›my zastÄ…pić je pÅ‚atkami zbożowymi: owsianymi czy jÄ™czmiennymi. CiekawÄ… alternatywÄ… jest też musli - nie takie, które widzimy na puÅ‚kach w sklepie, a wÅ‚asnorÄ™cznie przygotowane z dodatkiem suszonych owoców lub orzechów. Produkty te sÄ… źródÅ‚em wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, bÅ‚onnika, witamin gÅ‚ównie z grupy B oraz skÅ‚adników mineralnych. Z wÄ™dlin wybierajmy chude polÄ™dwice i szynki drobiowe. Ryby takie jak Å‚osoÅ›, czy tuÅ„czyk sprawdzÄ… siÄ™ w pastach kanapkowych, ale również trzeba pamiÄ™tać, że doskonaÅ‚ym wyborem sÄ… jaja, które szybko można przygotować na wiele sposobów, a sÄ… źródÅ‚em wartoÅ›ciowego biaÅ‚ka. W diecie niezbÄ™dne sÄ… warzywa i owoce, dostarczajÄ…ce nam wielu witamin i skÅ‚adników mineralnych, których organizm nie jest sam w stanie wytworzyć. W okresie dojrzewania dziecka, zapotrzebowanie na nie oraz energiÄ™ jest zwiÄ™kszone. DziÄ™ki regularnemu spożywaniu warzyw, przede wszystkim zwiÄ™kszymy odporność naszej pociechy, wzmocnimy wzrok, a dodatkowo wpÅ‚ynie to korzystnie na funkcjonowanie caÅ‚ego organizmu. Zrezygnujmy również z gotowych jogurtów, deserków, które kuszÄ… barwnymi opakowaniami i smakami, gdyż jest to gÅ‚ownie źródÅ‚o cukrów prostych, a zastÄ…pmy peÅ‚nowartoÅ›ciowym biaÅ‚kiem i wapnem, które jest bardzo istotne do prawidÅ‚owego wzrostu koÅ›ci. SkÅ‚adniki te znajdziemy np. w kefirach, maÅ›lankach, twarogach, czy jogurtach naturalnych do których możemy dodać owoce.
Pedagog szkolny
72-130 Maszewo
Rożnowo Nowogardzkie 60